Middel%201%403x
Nl En De Fr 
En De

Beleef het openingsconcert opnieuw!
Beluister de uitzending van NPO Radio 4, of bekijk de video-opname:

Locaties

Edesche Concertzaal

Edesche Concertzaal

Begin vorige eeuw boog de Edese architect Albert Kool zich over zijn tekentafel en tekende een prachtige zaalkerk met toren. Na een ingrijpende restauratie de jaren '70 kreeg het interieur zijn huidige vorm. In 2011 sloot de Noorderkerk haar deuren en werd het pand verkocht, maar de kerkzaal is volledig intact gebleven en doet tegenwoordig dienst als Edesche Concertzaal. Ook het prachtige Ypma-orgel uit 1882 bleef bewaard. Dit historische instrument klinkt zelfs regelmatig in de serie Edesche Orgelrecitals. 

Een nog unieker instrument in de Edesche Concertzaal is de Bösendorfer Imperial 290. Dit is een concertvleugel met extra basoctaaf wat de klank van het instrument nog rijker maakt. Deze vleugel vormt het muzikale hart van de programmering. Een keur aan (internationale) artiesten heeft inmiddels het podium betreden. De akoestiek wordt door gerenommeerde musici geprezen en de ruimte is volledig afgestemd op de Bösendorfer Imperial concertvleugel. 

Edesche Concertzaal | Amsterdamseweg 9, 6711 BE | www.edescheconcertzaal.nl

Cultura

In mei 1997 nam de hoofdbibliotheek van Ede haar intrek in het net opgeleverde pand Cultura. Cultura Ede is een cultureel centrum dat naast de gemeentelijke bibliotheek beschikt over een theater. Daarnaast worden er muziek- en andere cursussen gegeven in het kunstencentrum. In hetzelfde pand zijn ook de lokale omroep en het historisch museum gevestigd. Sinds 2016 heeft ook de stadswinkel zijn intrek in Cultura genomen. De bijzondere architectuur van het gebouw is niet alleen optisch interessant. De in Ede woonachtige componist Joop van Liere werkte de klank van het gebouw in zijn stuk Archifoni Senza mensura. Orkest ‘De Ereprijs’ voerde dit op 16 december 2005 uit in het Atrium van Cultura.

Cultura | Molenstraat 45, 6711 AW Ede | www.cultura-ede.nl

Cultura
Akoesticum. Foto: Jochem van Laarhoven

Akoesticum

Het Akoesticum is gevestigd in een monumentaal militair pand dat nauw met de geschiedenis van Ede is verbonden. “Twee schoone gebouwen zullen U het leven veraangenamen. Een mooie natuur omringt U en beter als elders vindt ge hier terreinen om te oefenen.” Kolonel D.L. Hoogkamer sprak deze woorden, waarmee hij de komst van het garnizoen op 1 mei 1906 naar Ede markeerde. In 1904 werden deze twee infanteriekazernes gebouwd, die later de namen Maurits- en Johan Willem Frisokazerne zouden dragen. Ruim een eeuw waren deze kazernes in gebruik en in 2005 kregen ze de status van rijksmonument. Nadat in 2010 het garnizoen in Ede werd opgeheven, kreeg het complex de herbestemming als nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater onder de naam Akoesticum.

Akoesticum | D42, Nieuwe Kazernelaan 2, 6711 JC Ede | www.akoesticum.org

Kunsthandel Simonis & Buunk - De Salons van de 19e eeuw

Simonis & Buunk Kunsthandel is een familiebedrijf dat sinds 1927 handelt in kunst. De kunst wordt gepresenteerd in drie panden aan de Notaris Fischerstraat in Ede. Op nummer 30 zijn ‘De Salons van de 19e eeuw’. In dit pand is de kunsthandel ooit begonnen. Het interieur met zijn antiek houten vloer en eiken lambriseringen ademt de sfeer van een kunsthandel rond 1900. De bezoeker vindt er de rust en harmonie van vroegere tijden terug in de schilderijen: Hollandse romantici en impressionisten, waaronder werk van de Haagse, Larense en Leidse School. Bijzondere Art Deco en Amsterdamse-Schoolmeubelen, kleden en lampen, vormen samen met de schilderijen en de overal verspreid staande beelden een passende entourage voor een intiem klassiek concert.

Simonis & Buunk | Notaris Fischerstraat 30, 6711 BD Ede | www.simonis-buunk.nl

Simonis en Buunk
Huis Kernhem

Huis Kernhem

Het huidige huis Kernhem is gebouwd in 1803 op de resten van een middeleeuws kasteel. Het behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland. Tussen de twaalfde en veertiende eeuw lagen de bisschoppen van Utrecht en de hertogen van Gelre regelmatig met elkaar overhoop. In 1410 liet hertog Reinald IV van Gelre op het hofgoed Kernhem een versterkt huis bouwen. Dit steunpunt werd meerdere malen in de as gelegd, maar steeds versterkt weer opgebouwd. Na de Middeleeuwen werd het domein uitgebreid met tal van hoeven en hofsteden. Maar in de achttiende eeuw raakte het kasteel in verval en werd rond 1800 gesloopt. Op de ruïnes bouwde men het tegenwoordige huis Kernhem. In de negentiende eeuw was het lange tijd een kostschool en verviel rond 1970 tot ruïne. Eigenares Sophie gravin Bentinck schonk het huis aan de gemeente Ede, die het pand grondig restaureerde. Nu biedt het een sfeervol onderdak aan huwelijken, exposities en concerten.

Huis Kernhem | Kernhemseweg 7, 6718 ZB Ede | www.huiskernhem.nl

Ontvang de nieuwsbrief